Waarom dragen?

Van nature is de mens een drager, dat is een feit. Baby’s worden geboren met grijpreflexen in hun handpalmen en voetzolen. Maar waarom dragen we nu nog, ondanks alle uitvindingen zoals de kinderwagen, maxicosi en box? Hieronder vertel ik over de verschillende redenen en voordelen om je kind te dragen.

De praktische reden

Op het moment dat jij je pasgeboren baby in je armen krijgt, staat de wereld stil. Je wilt niks liever dan uren naar je kleintje kijken, vasthouden en kusjes geven. Ook je baby vindt het heerlijk om in je armen te liggen. Je lichaamstemperatuur, het geluid van je hartslag en je stem zijn allemaal aspecten die een vertrouwde omgeving voor je baby creëren. Je baby wil veiligheid en jij bent degene die hem dat kan geven. Maar af en toe zul je merken dat het handig is om je handen vrij te hebben. Dat zou een goede reden kunnen zijn om je kindje te gaan dragen. Maar ook tijdens het maken van wandelingen kan het handig zijn. Met een kinderwagen over het strand is bijvoorbeeld lastig. Door je kindje te dragen kun je evengoed mooie wandelingen maken. 

De lichamelijke reden

Zoals ik eerder al zei, de mens is van nature een drager. Dat kun je zien aan de grijpreflexen in de handpalmen en voetzolen, maar ook aan het spreid-hurkreflex. Zodra een baby opgetild wordt, trekt hij zijn benen op. Deze houding is de beste houding voor je kindje om in gedragen te worden. Dragen in de natuurlijke houding van de baby wordt ergonomisch dragen genoemd. Door de heupen en de ruggengraat van de baby op de juiste manier te ondersteunen, zal de groei en ontwikkeling optimaal verlopen. Uit onderzoek is gebleken dat het ergonomische dragen van een baby met heupdysplasie gunstig kan zijn. Wel is het raadzaam om eerste advies op te doen bij uw huisarts. 

Ook voor baby’s met reflux (veel spugen) of darmkrampjes is het dragen gunstig. Door het rechtop dragen zal de maaginhoud van de baby sneller “zakken” en zal de baby minder (snel) spugen. 

De sociaal-emotionele reden

Voor een baby is er geen fijnere plek dan zo dicht mogelijk bij zijn ouders. Dat gebeurt al snel na de bevalling d.m.v. huid-op-huidcontact en buidelen. Door een baby op de borst te dragen stimuleer je de hechting, borstvoeding en het hormoon oxytocine (liefdeshormoon). Een hechte band tussen ouders/opvoeders en kind zorgt voor een goede start in het leven. Een pasgeboren baby doet continu nieuwe indrukken op en heeft heel wat prikkels te verwerken. De geborgenheid die hij van zijn ouders krijgt, helpt hierbij. Vaak functioneren kinderen die veilig gehecht zijn sociaal-emotioneel beter dan kinderen met een minder optimale thuissituatie.